NaslovMetodološki nacionalizam u društvenim znanostima : konzekvence za društvena istraživanja / Simona Kuti, Saša Božić.
ImpresumZagreb : Institut za migracije i narodnosti, 2011.
Jezikhrv
Godina izdavanja2011.
Matična publikacijaMigracijske i etničke teme,
Volumen/godina/br. str.27 (2011), 3: 324-344.
SažetakDruštveni znanstvenici postaju sve svjesniji činjenice da se društvo ne može i ne treba izjednačivati s »nacionalnim društvom«, zamišljenim totalitetom društvenih odnosa unutar granica nacija-država. Zato je prvo desetljeće 21. stoljeća obilježeno raspravom o metodološkom nacionalizmu, pogrešnoj ideji da se društvo i nacija-država preklapaju, sadržanoj u pretpostavkama brojnih istraživanja. Usprkos dalekosežnim zaključcima unutar te rasprave, malen je broj radova koji pokušavaju dati smjernice istraživačima kako istraživati društvene fenomene bez pogrešaka metodološkog nacionalizma. Zato je cilj ovog rada izvući najvažnije zaključke iz rasprava o metodološkom nacionalizmu kao i formulirati jasne konzekvence tih rasprava za koncipiranje i provedbu suvremenih istraživanja u društvenim znanostima, posebice u području istraživanja migracija.
Mjesto izdavanjaZagreb
UDK316:303]:314.7303.1
Tip građetekst
Vrsta građečlanak
NapomenaPregledni rad.
Predmet-slobodno oblikovanimetodološki nacionalizamdruštvena istraživanjametodološki transnacionalizammigracijske studije
  
rrep