NaslovMoć klasifikacije: klasifikacijske sheme i konstrukcija etničke strukture u Banskoj Hrvatskoj i Slavoniji (1785.–1860.) / Aleksandar Vukić.
ImpresumZagreb : Institut za migracije i narodnosti, 2008.
Jezikhrv
Godina izdavanja2008.
Matična publikacijaMigracijske i etničke teme,
Volumen/godina/br. str.24(2008), 1-2: 31-48.
SažetakU radu se razmatra utjecaj ideoloških, znanstveno-etnografskih i popisnih klasifikacijskih shema na formiranje etničkih identiteta i etničke strukture Banske Hrvatske i Slavonije od 1785. do 1860. Polazeći od teorije društvenih sistema i institucija, istražuje se moć klasifikacijskih shema i njihov utjecaj na konstrukciju etničkih identiteta. Pokazuje se da promjene društvenih poredaka dovode i do promjena u načelima konstrukcije klasifikacijskih shema. Tako je u modernome društvenom poretku splet zdravorazumskih, ideoloških, znanstvenih te službenih statističkih klasifikacijskih shema stvorio specifičan etnonacionalistički diskurs koji je snažno utjecao na formiranje novovjekovnih etničkih identiteta, prevladavanje tradicionalnih etničkih partikularizama i stvaranje modernih etničkih zajednica na prostoru Banske Hrvatske i Slavonije.
URL izvora na mrežihttps://hrcak.srce.hr/26285
Mjesto izdavanjaZagreb
UDK314(497.5-3 Banska Hrvatska)314(497.5-3 Slavonija)
Tip građetekst
Vrsta građečlanak
NapomenaIzvorni znanstveni rad.
Predmet-slobodno oblikovaniklasifikacijamoćdruštveni sistempopis stanovništvaetničke skupineinstitucijeklasifikacijske sheme
  
rrep