NaslovInterkulturni pristup etničkoj raznolikosti i etničke manjine: uvodno razmatranje na primjeru Hrvatske, Norveške i Slovenije / Jadranka Čačić-Kumpes, Josip Kumpes.
ImpresumLjubljana: Inštitut za narodnostna vprašanja, 2008.
Jezikhrv
Godina izdavanja2008.
Matična publikacijaRazprave in gradivo,
Volumen/godina/br. str.(2008), 56/57: 213-233.
SažetakU radu se nastoji na primjeru triju etnički pluralnih zemalja (Hrvatske, Norveške i Slovenije) inicijalno izdvojiti uporišta za interkulturni pristup etničkoj različitosti. Autori se najprije osvrću na različite teorijske pristupe propitivanju kulture, kulturnoga identiteta i oblika kulturne pluralnosti suvremenih društava. Polazište interkulturnoga pristupa etničkoj i kulturnoj različitosti jest da kultura, etničnost i identitet nisu stanja, odnosno nepromjenjive i zadane pojave, već procesi u okviru kojih grupna pripadnost ne znači danost, nego dinamičnu prepoznatljivost. U nastavku se na primjeru triju višekulturnih i višeetničkih društava sekundarnom analizom nastoji izvesti mogući okvir za istraživanje položaja etničkih skupina (manjina) u tim društvima na temelju kojega bi se mogao konstruirati predložak za politike regulacije etničke i kulturne različitosti. Ono što čini Hrvatsku, Norvešku i Sloveniju pogodnima za istraživanje jest to što njihova etničko-kulturna struktura povezana s njihovim društvenopovijesnim, ekonomskim i sociokulturnim obilježjima pruža dovoljno međusobnih relevantnih sličnosti (i razlika).
URL izvora na mrežihttps://rig-td.si/wp-content/uploads/2018/11/5657_-8.pdf
Tip građetekst
Vrsta građečlanak
NapomenaIzvorni znanstveni rad.Ovaj rad proizašao je iz znanstvenog projekta “Interkulturni pristup etničkoj različitosti i identitet: Hrvatska – Europa” (076-0762385-1516), koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
Predmet-slobodno oblikovanikulturainterkulturalnostkulturna pluralnostetnička različitostetničke manjinemanjinska prava
  
rrep