NaslovVjerski prijelazi s pravoslavne na rimokatoličku vjeroispovijest na području Vaščanskog arhiđakonata (Virovitica, Slatina, Orahovica, Našice) u vrijeme NDH (1941.-1945.) / Filip Škiljan.
ImpresumSlavonski Brod : Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2017.
Jezikhrv
Godina izdavanja2017.
Matična publikacijaScrinia Slavonica,
Volumen/godina/br. str.17(2017): 223-251.
SažetakAutor u radu donosi informacije o vjerski prijelazima s pravoslavne na rimokatoličku vjeroispovijest na području Vašćanskog arhiđakonata (Virovitica, Slatina, Našice) tijekom Drugog svjetskog rata. Tekst je nastao na temelju arhivske građe iz Nadbiskupijskog arhiva u Zagrebu i Hrvatskog državnog arhiva. Autor zaključuje na temelju poimeničnog popisa prijelaznika da je najveći broj molbi za prijelaz s pravoslavne na rimokatoličku vjeroispovijest podnesen u 1941. i 1942. Nakon osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve broj molbi za vjerske prijelaze naglo se smanjio. Prema poimeničnom popisu koji je nastao na temelju Urudžbenog zapisnika Nadbiskupskog duhovnog stola najveći broj prijelaza bio je u župama Podravska Slatina, Orahovica i Našice, dok je prema izvještajima pojedinih misionara najveći broj prijelaza učinjen na području župe Voćin.
URL izvora na mrežihttps://hrcak.srce.hr/198082
UDK261.7(497.5)“1941/1945“
Tip građetekst
Vrsta građečlanak
NapomenaIzvorni znanstveni rad.
Predmet-slobodno oblikovanivjerski prijelaziSrbiDrugi svjetski ratNezavina Država HrvatskaViroviticaSlatinaNašiceOrahovica
  
rrep